Boerendag

Waar & Wanneer?

vrijdag 30 aug:10:00 - 17:00 uur
locatie: Domineeskamp
genre: Familie
Boerenlunch

Juist niet alleen voor boeren! De Boerendag is één van de traditionele onderdelen van Stöppelhaene. Een oergezellig markt met stands die een koppeling hebben met het platteland. 

Er zijn dit jaar weer demonstraties stokdorsen en binden van de rogge door één van de buurtdorpen van Raalte. Daarnaast is ook de ouderwetse dorsmachine aanwezig. De rogge die tijdens de Roggemaaiersavond geoogst is, gaat dan door de dorsmachine, om zo het zaad van het stro te scheiden. Het zaad gaat naar de molen om gemalen te worden tot meel en het stro wordt onder andere gebruikt als ligbed voor de dieren. In de landbouw werd en wordt niets verspild!

Oude ambachten en Sallandse lekkernijen
Op zowel de Boerendag als de aangrenzende Bottermarkt, kunnen heerlijke Sallandse lekkernijen gekocht worden, zoals knieperties, oliebollen en natuurlijk Sallandse Kruudmoes. Ook worden oude ambachten uitgevoerd als manden maken, stro vlechten, klompen maken en dorsen met de dorsstok.

Ouderwets gezellig
De Boerendag is leuk voor jong en oud. Opa's en oma's die kleinkinderen vertellen hoe het vroeger ging. Gezellig een ijsje eten, een kop koffie drinken met krentenwegge en even langs alle kraampjes slenteren. De kinderen kunnen haantjes plakken en er zijn grote en kleine dieren om te bekijken en te aaien. Een ultiem uitje voor jong en oud.

Van vroeger naar nu
Om te zien hoe er tegenwoordig landbouw bedreven wordt, zijn LTO Salland ook met een stand aanwezig. Op deze manier kan iedereen kennis maken met de moderne landbouwpraktijk. Doel is ook om voedselproducenten en -consumenten met elkaar te verbinden. Producenten kunnen namelijk niet zonder consumenten, maar consumenten ook niet zonder producenten. Daarom is het belangrijk om met elkaar de verbinding te zoeken. Dat kan laagdrempelig op de Boerendag!

Zoek je echt even ontspanning, eerlijke producten en informatie over de landbouw van vroeger en nu? Kom dan gezellig naar de Boerendag op de vrijdag van Stöppelhaene!

Boerenlunch
Ook dit jaar is er weer een overheerlijke Boerenlunch. Met zorg bereid dankzij ambachtelijke producten uit de streek. Je kunt tussen 11.45 en 13.15 uur aanschuiven. Klik hier voor meer informatie.