Oogstgave

Scan de QR en draag je steentje bij!
De Oogstgave 2022 gaat naar Azië. In twee vluchtelingenkampen in Nepal woont een grote groep van zo’n 6.000 Bhutaanse vluchtelingen. Ze leven daar zonder enig perspectief, maar zijn met hulp van een Raalter stichting inmiddels gestart met een kleinschalige veehouderij en groenteteelt. Het geld uit de Oogstgave wordt gebruikt om dit verder vorm te geven.
Amber Singh Subba, een Bhutaanse Raaltenaar, is één van de drijvende krachten achter dit project. Hij heeft hiervoor de Stichting Displaced Himalayan Forum (DHF) opgericht. Dankzij het initiatief kunnen tientallen gezinnen overleven door varkens, kippen en geiten te houden en groente te telen. Bovendien geeft het eigenwaarde en biedt het de jeugd toekomstperspectief.
Meerwaarde Stöppelhaenefeest
Het is telkens weer zo’n prachtig gebaar als we vanuit Salland een groep mensen in een ander deel van de wereld op weg kunnen helpen. Dat is toch wel een hele duidelijke meerwaarde van het Stöppelhaenefeest. “We zijn ons bewust van het verdriet en onrecht in onze eigen samenleving, maar het is mooi om op deze manier ieder jaar onze grenzen te verleggen. Het gaat hier wel om de primaire levensbehoeftes van mensen”, legt de Werkgroep Oogstgave Raalte uit. Meer informatie is te vinden op www.worraalte.nl.
De werkgroep benadrukt dat al het geld rechtstreeks naar het Oogstgaveproject gaat. “Wat zou het mooi als we vanuit Salland een bijdrage kunnen leveren om deze miskende bevolkingsgroep op het spoor te zetten van economische zelfstandigheid! De vluchtelingen verdienen het!”
Tijdens Stöppelhaene wordt een hybride deur-aan-deurcollecte gehouden. Je kunt contant geld geven, maar ook gebruik maken van de QR-code. Wanneer je de collectant hebt gemist, kun je je bijdrage op de volgende plekken afgeven:
– H. Kruisverheffingskerk en Plaskerk
– Heeten: Ben Schoorlemmer, Weseperweg 43
– Broekland: Gerard Kotterik, Reuveldsweg 5a
– Mariënheem: Gonny Meijerink, Achterweiweg 4
– Nieuw Heeten: Ton Bessembinder, Het Wever 9
– Luttenberg: collectekisten in Coöp en H. Corneliuskerk.
Ook wordt tijdens diverse festiviteiten van Stöppelhaene geld ingezameld. Heb je dan nog niets gedoneerd, dan kun je altijd nog een mooie bijdrage storten op bankrekening NL45 RABO 0142 9671 57 onder vermelding van Oogstgave 2022.
Historie oogstgave
De oogstgave is een traditie binnen de Stöppelhaene. In de eerste jaren van Stöppelhaene stelden de boeren in Salland een aantal garven rogge of andere gewassen beschikbaar voor de oogstgave. De Sallandse boer zamelde deze in en gaf de opbrengst namens alle boeren van Salland aan de geestelijkheid. Vervolgens kwamen deze opbrengsten ten goede aan de armen en zieken in Raalte en omgeving. Het karakter van de oogstgave is veranderd: er wordt nu geld, in plaats van oogstproducten ingezameld.
De oogstgaven komen tegenwoordig niet meer alleen van de boeren, maar van de hele Raalter bevolking. De opbrengsten komen ieder jaar ten goede aan een ander landbouwproject in het buitenland. Het gaat om afgebakende projecten in arme landen met een agrarisch karakter of met betrekking tot voedselvoorziening, waarbij het liefste iemand of een organisatie uit Salland betrokken is. De Werkgroep Oogstgave Raalte (WOR) zorgt voor de keuze van het project en onderhoudt het contact met het project. Een project aandragen? Dat kan! Bekijk de website van de WOR www.worraalte.nl voor contactgegevens, projectvoorwaarden en meer informatie.
ANBI
De Stichting Oogstgave Stöppelhaene Raalte is een “Algemeen Nut Beogende Instelling” (ANBI).
Een gift aan een ANBI-instelling heeft fiscale voordelen voor de schenker.