Oogstgave

De Oogstgave 2023 gaat naar een moestuinenproject van Stichting HomePlan in Mulima (Zuid-Afrika). Het moestuinenproject biedt een duurzame oplossing voor het aanhoudende voedselprobleem. De kinderen en kwetsbare gezinnen gaan verschillende soorten groenten verbouwen, wat de gezondheid van de lokale bevolking sterk zal verbeteren. Het geld uit de Oogstgave wordt gebruikt om dit project te realiseren.

Ideal QR-code. Scan en doneer voor de oogstgave Moestuinen in Mulima Zuid-Afrika.

Scan de QR-code en doneer voor de oogstgave Moestuinen in Mulima (Zuid-Afrika)

De gebroeders Ricus en Peter Dullaert zijn kartrekker voor dit project. Ricus Dullaert, projectmanager Zuidelijk Afrika van HomePlan, is dan ook ontzettend blij nu het moestuinenproject in Mulima bestemd is tot Oogstgave 2023. “Met de opbrengst kunnen we 8 gemeenschappelijke en 100 particuliere tuinen financieren. We kunnen afrastering, gereedschap, irrigatiesystemen en zaailingen aanschaffen. En ook de begeleiding en coördinatie van het project en training zijn onderdeel van het project.”

Stoppelhaene voor moestuinen in Mulima

In samenwerking met en onder begeleiding van de lokale partner van HomePlan krijgen de gezinnen namelijk ook training in de aanleg en het onderhoud van de moestuinen. Zo is het moestuinenproject straks écht een duurzame oplossing voor het aanhoudende voedselprobleem in dit gebied. Door het verbouwen van eigen eten, zal de gezondheid van de lokale bevolking sterk verbeteren!

Over Stichting Homeplan 

Meer weten over Stichting HomePlan? Bekijk dan hun website.

Draag jouw steentje bij!

Het is telkens weer zo’n prachtig gebaar als we vanuit Salland een groep mensen in een ander deel van de wereld op weg kunnen helpen. Dat is toch wel een hele duidelijke meerwaarde van het Stöppelhaenefeest. De werkgroep benadrukt dat al het geld rechtstreeks naar het Oogstgaveproject gaat. “Wat is het mooi als we vanuit Salland een bijdrage kunnen leveren om deze mensen en kinderen te helpen!”

Tijdens Stöppelhaene wordt een hybride deur-aan-deurcollecte gehouden. Je kunt contant geld geven, maar ook gebruik maken van een QR-code.

Ook wordt tijdens diverse festiviteiten van Stöppelhaene geld ingezameld. Heb je dan nog niets gedoneerd, dan kun je altijd nog een mooie bijdrage storten op bankrekening NL45 RABO 0142 9671 57 onder vermelding van Oogstgave 2023. 

 

Historie oogstgave
De oogstgave is een traditie binnen de Stöppelhaene. In de eerste jaren van Stöppelhaene stelden de boeren in Salland een aantal garven rogge of andere gewassen beschikbaar voor de oogstgave. De Sallandse boer zamelde deze in en gaf de opbrengst namens alle boeren van Salland aan de geestelijkheid. Vervolgens kwamen deze opbrengsten ten goede aan de armen en zieken in Raalte en omgeving. Het karakter van de oogstgave is veranderd: er wordt nu geld, in plaats van oogstproducten ingezameld.

De oogstgaven komen tegenwoordig niet meer alleen van de boeren, maar van de hele Raalter bevolking. De opbrengsten komen ieder jaar ten goede aan een ander landbouwproject in het buitenland. Het gaat om afgebakende projecten in arme landen met een agrarisch karakter of met betrekking tot voedselvoorziening, waarbij het liefste iemand of een organisatie uit Salland betrokken is. De Werkgroep Oogstgave Raalte (WOR) zorgt voor de keuze van het project en onderhoudt het contact met het project. Een project aandragen of meer weten over de WOR? Meer informatie over de WOR, projectvoorwaarden en contactgegevens.

ANBI
De Stichting Oogstgave Stöppelhaene Raalte is een “Algemeen Nut Beogende Instelling” (ANBI).
Een gift aan een ANBI-instelling heeft fiscale voordelen voor de schenker.

 

Projecten en opbrengsten van voorgaande jaren

2022 - 'Vluchtelingenkampen Nepal' - € 26.700,-

2019 - 'Tuinenproject' Filipijnen - € 28.300,-

2018 - 'Mount Neverrest' in Thailand - € 30.100,-

2017 - 'Groentetuinen in Nicaragua' in Larreynaga - € 26.600,-

2016 - 'Groeikansen aan de rand van de woestijn' in Kaya in Burkina Faso - € 28.250,-

2015 - Landbouwproject oorlogsweduwen Noord-Oost Sri Lanka - € 29.350,-

2014 - Gezinslandbouwproject in Mooto (Congo) - € 30.500,-

2013 - Greenhouse-project in Kenia - € 33.100,-

2012 - Aurora, Filippijnen - € 32.450,-

2011 - Switi Village, Zambia - € 31.700,-

2010 - Kitojo dorp in Oeganda - € 33.600,-

2009 - Vruchten voor Bangladesh - € 31.450,-

2008 - Vrouwen voor vrouwen' Ethiopië - € 30.850,-

2007 - Hart voor Noord Oost Sri Lanka - € 31.600,-

2006 - Project Moldavië - € 26.675,-

2005 - 'Maak heel wat gebroken is' Rwanda - € 27.050,-  

2004 - 'Geef voor een kas' Bolivia - € 29.050,-