Roggemaaiersavond

Stöppelhaene begint al in juli. Ja, echt waar! Het grote feest vindt natuurlijk plaats in augustus, maar het startsein wordt al gegeven in juli. Dan staat namelijk de Roggemaaiersavond op het programma. Na het grote succes van vorig jaar, opnieuw op een vrijdagavond! Dus kom ook op vrijdagavond 26 juli.

Op deze avond kun je zien hoe de rogge van het land wordt gehaald. Niet met allerlei moderne technieken, maar op de wijze zoals het vroeger ging. Dat nam destijds zo ongeveer de hele zomer in beslag, dus logisch dat het aan het eind van die periode tijd was voor een feestje. Zo is achterop de deel het Stöppelhaenefeest ontstaan. Om te danken voor de oogst!

Bekendmaking Sallandse Boer

Naast al dit ambachtelijke vakwerk is er een belangrijk officieel moment, namelijk de bekendmaking van de Sallandse Boer 2023. Wie gaat tijdens Stöppelhaene 2023 de boeren vertegenwoordigen en is tegelijk ambassadeur van het Stöppelhaeneproject?

Eén grote speelplaats

Roggemaaiersavond is een echte gezinsactiviteit, dus neem de kinderen gezellig mee. Na het rogge maaien ontstaat namelijk een fantastische speelplaats voor de kinderen. Lekker rennen en vliegen over de gemaaide akker. Daarnaast is er een springkussen en kunnen ze Stöppelhaentjes beplakken met zaden.

Behaal jouw binddiploma

Tijdens de Roggemaaiersavond kun je ervaren dorsers aan het werk zien. Met de zich in de hand maaien ze een perceel rogge. Vervolgens gaan de bindsters aan de slag om garven te maken en van die garven wordt weer een gast gemaakt. Deze avond kun jij dit ook leren! Met begeleiding en uitleg van ervaren bindsters leer jij deze techniek. Haal jij jouw binddiploma?

Zelf aan de slag als roggemaaier of -binder?

Inspiratieplein – meedoen met Stöppelhaene

Meedoen aan Stöppelhaene? Ja, natuurlijk! Een echt feest vier je met elkaar. En hoe kun je Stöppelhaene nou beter beleven door zelf mee te doen aan bijvoorbeeld het Oogstcorso en de kinderoptocht of gezellig (met de buren) mee te dingen naar de prijzen van de straatversiering. Op het inspiratieplein bij de Roggemaaiersavond krijg je tips en trucs over hoe je aan materiaal kunt komen, hoe je iets kunt maken en hoe je je in kunt schrijven.

Een gezellige zomeravond

Roggemaaiersavond is bovenal een gezellige zomeravond op het platteland. Lekker genieten van een kop koffie of smikkelen van een boerenijsje. Ultiem genieten toch?

De Roggemaaiersavond is op vrijdagavond 26 juli van 18.30 tot 21.30 uur op het terrein van Landwinkel ‘De Knapenvelder’ aan de Knapenveldsweg in Raalte. Adres: Knapenveldsweg 29 in Raalte. 

 

 

Dat wil ik ook!

Denk jij: 'Dat wil ik ook kunnen?' als jij de mannen en vrouwen ziet rogge maaien en binden? Dat kan! Tijdens Roggemaaiersavond kun je een heuse training krijgen. Meedoen? Vul onderstaand formulier in. Laat deze unieke kans niet aan je voorbijgaan. Je krijgt de instructie op woensdagavond 19 juli en mag het op roggemaaiersavond op 21 juli meteen in de praktijk brengen. Je hoeft geen zig mee te nemen, tenzij je er zelf één hebt natuurlijk!

Meedoen Roggemaaiersavond

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.