Sallands Oogstfeest

Stöppelhaene is van oorsprong een oogstdankfeest. Een feest aan het eind van de zomer om te danken voor de oogst van dat jaar. Hierdoor staat Stöppelhaene bol van de tradities. Die maken het feestje nog eens extra bijzonder.

Oogstkoningin

Op de woensdagavond van Stöppelhaene vindt de spectaculaire bekendmaking van de Oogstkoningin plaats. Wie dit jaar deze eervolle rol mag invullen, is het best bewaarde geheim van het feest! De Oogstkoningin is het visitekaartje van Stöppelhaene. Zij ontvangt eregasten, bezoekt verzorgings- en verpleegtehuizen, reikt prijzen uit, opent evenementen en is overal aanwezig!

Meer over de Oogstkoningin

Sallandse Boer

De Sallandse Boer is veel aan de zijde van de Oogstkoningin te vinden. Ook deze rol wordt elk jaar door een andere boer ingevuld. De Sallandse Boer is altijd iemand met een agrarisch bedrijf die ook op andere terreinen maatschappelijk actief is. Hij of zij deelt zijn/haar visie op het agrarische en plattelandsleven en is ambassadeur van de oogstgave.

Meer over de Sallandse Boer

Roggemaaiersavond

De bekendmaking van de Sallandse Boer gebeurt tijdens Roggemaaiersavond. Hét startseizoen van Stöppelhaene. Op deze avond kan publiek zien hoe de rogge van het land wordt gehaald op de wijze zoals het vroeger ging. Roggemaaiersavond is een echte gezinsactiviteit!

Alles over de Roggemaaiersavond

Oogstgave

Naast danken en vieren staan we tijdens Stöppelhaene ook klaar voor onze medemens die het minder heeft dan wij. Elk jaar is er een oogstgaveproject waar de hele Sallandse bevolking aan doneert.

Over de Oogstgave

Historie

1951, het jaar dat Stöppelhaene voor het eerst werd gevierd! Meer weten over het ontstaan van Stöppelhaene? Lees dan de historie!

Alles over de historie van Stöppelhaene

Stöppelhaenelied

De roggebouw is of ‘edoane… Stöppelhaene heeft een eigen lied. Tijdens verschillende activiteiten kun je de klanken van de vertrouwde melodie horen. Bezoek bijvoorbeeld de Sallandse cabaretavond, het oogstcorso op Domineeskamp of de start van het Bloazersfestival.

De tekst van het Stöppelhaenelied