Oogstgave 2023 naar moestuinenproject in Zuid-Afrika

5 juli 2023

De Oogstgave 2023 is dit jaar toegewezen aan een bijzonder moestuinenproject van Stichting HomePlan in Mulima, gelegen in het district Limpopo in Zuid-Afrika. Het project staat onder leiding van de gedreven en in Salland bekende broers Ricus en Peter Dullaert. Donaties voor dit goede doel zijn van harte welkom voorafgaand en tijdens het aankomende Sallands Oogstfeest Stöppelhaene.

Hoewel de apartheid in Zuid-Afrika al ruim 30 jaar officieel is afgeschaft, blijven de verschillen tussen arm en rijk aanzienlijk. Ongeveer 20% van de zwarte bevolking leeft onder de armoedegrens en 50% is werkloos. En de impact van hiv/aids heeft bijna een hele generatie weggevaagd. De zonder ouders achtergebleven kinderen vormen ‘kindgezinnen’, die dagelijks strijden om te overleven.

In het noordoostelijk deel van Zuid-Afrika heeft Stichting HomePlan haar aandacht gericht op het verlichten van de extreme armoede. Deze ontwikkelingshulporganisatie neemt actie daar waar krotten van takken, leem en afval dienen als onderdak, het dagelijkse voedsel eenzijdig is en de gezondheidszorg minimaal is.

Een oplossing voor het voedselprobleem

Het moestuinenproject zal een duurzame oplossing bieden voor het aanhoudende voedselprobleem in Mulima. De kinderen en kwetsbare gezinnen gaan verschillende soorten groenten verbouwen, wat de gezondheid van de lokale bevolking sterk zal verbeteren. Het geld uit de Oogstgave wordt gebruikt om dit project te realiseren.

Onder begeleiding van de lokale partner van HomePlan krijgen gezinnen training in de aanleg en het onderhoud van deze moestuinen. Ricus Dullaert, projectmanager Zuidelijk Afrika bij HomePlan, is verheugd dat het moestuinenproject in Mulima is uitgekozen als Oogstgave 2023. “Met de opbrengst kunnen we 8 gemeenschappelijke en 100 particuliere tuinen financieren. We kunnen afrastering, gereedschap, irrigatiesystemen en zaailingen aanschaffen. En ook de begeleiding en coördinatie van het project en training zijn onderdeel van het project”, vertelt hij trots.

Stöppelhaene voor moestuinen in Mulima

De Oogstgave, onder verantwoordelijkheid van de Werkgroep Oogstgave Raalte, heeft met het moestuinenproject een impactvolle bestemming gekregen. Met de bevlogen broers Ricus en Peter Dullaert als kartrekkers, en met de steun van regionale leden van HomePlan, zullen de Sallanders de komende maanden enthousiast worden gemaakt voor het project ‘Stoppelhaene voor moestuinen in Mulima’. In de weken voorafgaand aan Stöppelhaene wordt er in de gemeente Raalte geld opgehaald voor dit bijzondere project en goede doel.

Meer weten over de oogstgave? Kijk dan op stoppelhaene.nl/oogstgave