Nieuwe Oogstkoningin al voor Stöppelhaene bekend

30 juni 2025

Hoe de eerste avond van Stöppelhaene er ook uit ziet, één ding is door de jaren heen niet veranderd. Al sinds 1977 wordt de naam van de nieuwe Oogstkoningin op de openingsavond bekend gemaakt. Tot dit jaar… Ook het Sallands Oogstfeest gaat mee met de tijd en gooit het eens over een andere boeg. De Oogstkoningin van 2025 wordt daarom onthuld tijdens een live-uitzending van streekomroep Salland1. 
 
“Voor deze uitzending hebben we een live locatie nodig en we zijn daarom blij dat we op zaterdag 5 juli van 10.00 tot 10.45 uur terecht kunnen in de Plaskerk”, vertelt Esther Ouwerkerk die er enthousiast aan toevoegt dat bezoekers van harte welkom zijn om de onthulling bij te wonen. Overigens krijgt de Oogstkoningin van 2025 voldoende airplay, want ze is daarna via een telefonisch interview ook meteen te beluisteren in de Bas (Nijhuis) & Bert (van Losser) Ochtendshow van RTV Oost.  
 
Nieuwe koers 
 De vroegtijdige onthulling is een voorbode van de nieuwe koers die de commissie wil gaan varen. “Vorig jaar hebben we al de eerste stapjes gezet om de Oogstkoningin meer te laten meedoen in het programma en meer bij het publiek te betrekken. Het is de bedoeling om het allemaal iets losser en aantrekkelijker te maken. Gelukkig is het ook een duidelijke wens van de Oogstkoningin zelf om die rol verder uit te breiden. Sterker nog: ze vroeg zelfs om een soort van opdracht. Net zoals de Sallandse Boer die ieder jaar de taak heeft om het Oogstgaveproject te promoten. 

Dat sluit volgens Esther perfect aan op de insteek van zowel bestuur als commissie. “In een eerder stadium hebben we de pijlers van Stöppelhaene benoemd: oogsten, delen en feesten. De eerste twee passen perfect bij de rol van de Oogstkoningin. Wat we voor ogen hadden, is haar (ja, dat kunnen we wel verklappen: het is een vrouw) een verbindende rol te geven in de Sallandse gemeenschap. Ze kan de identiteit van het feest uitdragen, de saamhorigheid stimuleren en de verbinding maken tussen een breed en divers publiek.” 
 
Storytelling 
 Esther haast zich om er bij te vertellen dat de zorginstellingen niet bang hoeven te zijn dat de Oogstkoningin geen tijd meer heeft om bij de bewoners op bezoek te komen. “Dat blijft gewoon onderdeel van het programma, want daar hechten we veel waarde aan. Net als de traditie dat ze aanwezig is bij de kerkdiensten. Wat we gaan toevoegen in haar rol is storytelling. Oftewel, het ophalen van verhalen rondom Stöppelhaene.” 

Voor dit jaar is gekozen voor het algemene thema ‘Stöppelhaene, wat döt dat met oe’, maar dat kan de komende jaren meer de diepte ingaan. Door de naam van de Oogstkoningin nu al te onthullen, is het ook mogelijk tijdig te beginnen met het ophalen van verhalen. Iedere Sallander wordt dus opgeroepen om vanaf 5 juli zijn verhaal te delen met de Oogstkoningin via een formulier op de site van Stöppelhaene. “Daarnaast is tijdens Stöppelhaene alle gelegenheid om live het verhaal met haar te delen. En natuurlijk zijn ook de bewoners van de verzorgingshuizen een dankbare bron om verhalen te oogsten.” 
De bedoeling is dat alles uiteindelijk wordt gebundeld in een (digitaal) verhalenboek of een podcast en er is in ieder geval ook een afsluitende avond in het HOFtheater. Esther legt uit: “Er is daar een serie voorstellingen onder de noemer ’60 minuten met…’. Hierin komen bekende Raaltenaren/Sallanders onder leiding van spreekstalmeester Willem Verdaasdonk iets meer vertellen over hun leven en passie. Op 19 november schuift onze Oogstkoningin aan om publiekelijk een greep te doen uit die mooie verhalen. Het mooie is dat we dan tegelijk de opbrengst van de Oogstgave kunnen delen. Dat past perfect bij elkaar.”