En de Sallandse Boer van 2025 is … een boerin!
We kennen Stöppelhaene als een feest dat bol staat van de nostalgie. De organisatie stelt dan ook alles in het werk om die ijkpunten vanuit het verleden vast te houden en waar mogelijk te vernieuwen. Een sterk staaltje van vernieuwing is vrijdag geleverd tijdens de Roggemaaiersavond van 2025. Tijdens de jaarlijkse aftrap van het Stöppelhaeneseizoen, waarbij op traditionele wijze de rogge van het land wordt gehaald, is ook de Sallandse Boer bekend gemaakt: Ellis Lugtenberg uit Olst. Voor het eerst een boerin dus!
Het is even wennen als de toegestroomde fotografen het staatsieportret van Oogstkoningin Ilony Scholten, de hofdames en de Sallandse Boer maken. Allemaal vrouwen. Een prachtige primeur voor Stöppelhaene die voor de buitenwacht goed verborgen bleef. Zonder dat sommige betrokkenen ook maar iets vermoedden, maakte Ellis namelijk in het klassieke Joapikstuug haar opwachting op het terrein aan de Knapenveldsweg. Een logische outfit, want ze maakt voor het eerst deel uit van het gezelschap bindsters dat de gemaaide rogge bijeenbrengt in een garve. Alleen…ze was de enige zonder klompen. Toen Marc Rensen, de Sallandse Boer van 2024, zich meldde met de klompen voor zijn opvolger, viel het kwartje. Monden vielen open van verbazing en een groot gejuich steeg op!
Natuurinclusief
“Het is een enorme eer!”, vertelde Ellis ter plekke. “Ik viel van mijn stoel toen ze me vroegen. Die zag ik totaal niet aankomen”, aldus de Sallandse Boer(in) van 2025 die samen met haar man Tom (Sallandse Boer van 2005), dochter Jolien en schoonzoon Sybren melkveehouderij De Riet runt. Ze zijn daarmee de zevende en achtste generatie op dit familiebedrijf met 130 MRIJ-koeien. Hun bedrijf kenmerkt zich onder andere door natuurinclusief boeren. “Dat betekent dat we meer grond gebruiken waardoor we minder krachtvoer en kunstmest nodig hebben. Dit jaar zijn we ook begonnen met de extensiveringsregeling. Daarmee halveren we de hoeveelheid mest bij het gangbare boeren en gebruiken we geen kunstmest”, aldus de eerste Sallandse Boerin in de geschiedenis van Stöppelhaene. “Ik heb er ongelooflijk veel zin in. Zowel in de promotie van het Oogstgaveproject in Zambia als het aangaan van gesprekken met boeren, burgers en buitenlui.”