Drentse bedenker en medebouwer van de haan op Stoppelveld blij verrast

20 augustus 2022

Hij had nooit gedacht of verwacht dat ‘zijn’ grote haan op het Stoppelveld na bijna 40 jaar nog steeds het meest herkenbare symbool van Stöppelhaene is.  Klaas Renting, 72 jaar, nu wonend in het Drentse Holsloot was de ontwerper en medebouwer van het enkele tonnen zware gevaarte. Hij keek donderdagavond heel tevreden toe hoe de vaklui van Van Straaten de haan snel en vakkundig op de stellage hesen op de Domineeskamp. “Hij past nog steeds precies in die draaiconstructie,” zo klinkt het met gepaste trots.

De Drent weet nog precies hoe en waarom het gevaarte destijds in het Drentse Sleen ontworpen en gebouwd werd. “In tegenstelling tot jullie in Raalte hebben wij het Zuidenveldfeest. Dat wordt om de beurt gevierd in een van de acht voormalige gemeenten van Zuidoost-Drenthe.  Iedere voormalige gemeente is dus om de acht jaar aan de beurt om het feest te organiseren. In 1984 was dat Sleen en we kozen als straatversiering voor een hele grote weerhaan, compleet met de vier windstreken. Nee, van Stöppelhaene had ik toen nog nooit gehoord.”

“Eind 1983 heb ik de tekeningen gemaakt, ik was technisch ontwerper, en in maart zijn we begonnen. Ik heb heel veel laswerk gedaan maar in totaal waren we met een groep van 20 tot 30 mensen. Het staal haalden we in Emmen bij een groot bedrijf waar wel eens wat staal en zo over was zeg maar. En begin juli was het feest in Sleen en hadden we een enorme aandachtstrekker.”

Maar hoe kwam die haan daarna in Raalte terecht? “Na ons feest hadden we er weinig meer aan, je kon hem niet laten staan op straat. Een vriend had echter een broer die een boerderij ergens bij Raalte had. Die had wel eens wat over Stöppelhaene gehoord en dacht dat onze haan daar heel goed bij zou passen. We hebben toen een delegatie van Stöppelhaene uitgenodigd in onze stamkroeg. De kroegbaas kreeg de opdracht om die Raaltenaren heel vlot te bedienen maar dat was achteraf gezien helemaal niet nodig. Zonder nadenken zeiden ze; we willen die haan in Raalte. Voor 1200 gulden, dus best een koopje en iedereen tevreden.”

“Tijdens Stöppelhaene 1984, een paar weken na ons feest, stond de haan er al meteen. Wij moesten vanuit Sleen alleen de eerste keer komen helpen om het gevaarte, dat uit elkaar genomen was na ons feest, weer goed op te bouwen. Ik weet nog dat we hier op de hoek vooral in het café (toen Jo Poppe, nu Zuiderbuur, red) hebben gezeten want dat in elkaar zitten ging heel snel. Sinds die tijd rijden er ook wagens uit Drenthe mee in het oogstcorso hier.”

De zo vaak gefotografeerde haan is sinds 1984 wel enkele keren van plaats veranderd op de Domineeskamp (het Stoppelveld) maar staat nu volgens Renting weer precies op dezelfde plek als de allereerste keer; bij Salland Wonen (al zag het er op die hoek toen heel anders uit). “En in Sleen was de haan de eerste keer volgeplakt met zaden. Nu is dat gewoon verf want zaden blijven niet zo lang goed. De stalen constructie is ook nog in perfecte staat zie ik wel. Ik heb nog even gesproken met de mensen van Van Straaten.”

Waarom was hij deze donderdagavond eigenlijk bij het plaatsen van die haan? “Mijn vrouw Aaltje en ik staan op een camping bij Haarle. Woensdag fietsten we door Raalte en toen zagen we hoe ze de stellage voor de haan aan het opbouwen waren. Dat hoorden we van enkele vrijwilligers. Waarop mijn vrouw tegen ze zei; ’Weten jullie eigenlijk wel dat hier de bedenker van die haan staat? Vervolgens kwam Johan Schotman van de Stöppelhaene-organisatie erbij en die nodigde ons uit om donderdagavond bij het plaatsen aanwezig te zijn.”

En dat deden ze uiteraard met veel genoegen. “Zoiets had ik in 1984 echt nooit verwacht. Het ontwerpen en bouwen was toch een prestatie. Het ontroert me gewoon als ik die haan hier in Raalte weer zie staan. Ik ga als ik thuis kom nog even de originele bouwtekeningen opzoeken. Misschien kunnen ze die hier goed gebruiken.”

Geschreven door Lauk Bouhuijzen voor het Weekblad van Salland.