Cabaretavond is cultureel vermaak voor alle leeftijden

27 juli 2023

Je hebt in Raalte een prachtig (HOF)theater en je hebt een schitterend (Stöppelhaene)feest. Hoe mooi is het als je die twee kunt laten samenwerken? En: hoe logisch is het om die samenwerking op te zoeken als tijdens Stöppelhaene notabene een Cabaretavond op het programma staat. Nou, heel mooi en heel logisch dus!

Het was vorig jaar een beetje kort dag toen het HOFtheater werd benaderd om mee te denken over het programma van de Cabaretavond, maar het zaadje voor de samenwerking was geplant. “Hartje zomer is het lastig om artiesten te vinden, want dan zijn de meesten met vakantie”, vertelt Rommy Bijlsman, programmeur bij het Raalter theater dat ook wel bekend staat als het Carré van het Oosten. “Daarom zijn we dit jaar tijdig begonnen om een aantal artiesten vast te leggen die later in het seizoen bij ons in het theater te gast zijn.”

Ze spreekt over een prima samenwerking die een win-winsituatie voor zowel Stöppelhaene en de bezoekers van de Cabaretavond als het HOFtheater oplevert. “We helpen elkaar. Dankzij ons grote netwerk kunnen we een bijdrage leveren aan het programma en wij krijgen een extra podium om de artiesten uit ons nieuwe theaterseizoen te laten zien”, aldus Rommy die in 2024 ook graag weer samen optrekt. “De eerste contacten met artiesten zijn al weer gelegd. Na de vakantie beginnen we met de programmering voor het seizoen 2024-2025.”

Oogstkoningin
Wie al eens vaker een Cabaretavond heeft bijgewoond, weet dat er eerst nog een paar officiële plichtplegingen moeten plaatsvinden. Zo is iedereen natuurlijk in blijde afwachting van de onthulling van de nieuwe Oogstkoningin. Wie o wie wordt de opvolger van Anja te Boekhorst uit Lettele die het als een grote eer heeft ervaren om deze ‘functie elders’ te vervullen. Op de voorste rij kijkt ook de Sallandse Boer Erik Overkempe – zijn naam rolde uit de koker tijdens de Roggemaaiersavond – vol spanning toe wie hij aan zijn zijde krijgt.

Het is één van die officiële momenten passend bij de aftrap van het Stöppelhaene-avondprogramma. Net als de Sallandse Boer die de microfoon krijgt om iets meer te vertellen over het Oogstgaveproject 2023.
Tot zover de officiële plichtplegingen. Een goed en noodzakelijk onderdeel van het programma, maar het publiek kijkt natuurlijk ook reikhalzend uit naar het culturele vermaak. De vrolijke noot van dit jaar komt van twee cabaretiers uit Salland (Jeffrey Kleine Koerkamp) en Twente (Thijs Kemperink) en een heuse buutreedner uit Twente (ProatPaul – Paul Wiefferink uit De Lutte).
De muziek komt van The Bluebettes, vijf vrouwen uit de regio die met hun energie, humor, close harmony en instrumentale kwaliteiten een te gekke liveshow neerzetten. Op geheel eigen wijze brengen zij hits uit de turbulente jaren zestig ten gehore. Van the Supremes tot Nancy Sinatra en natuurlijk mag the queen of soul (Aretha Franklin) niet ontbreken. Tot slot de muzikale kers op de taart: René Karst. De Drentse troubadour met de lange manen en bijzondere bril is bekend van hits als Liever Te Dik In De Kist (met Stef Ekkel) en Atje Voor De Sfeer.

Activiteit: Cabaretavond Stöppelhaene
Datum: Woensdag 23 augustus
Aanvang: 20.00 uur, zaal open vanaf 19.00 uur
Kaartverkoop: Vanaf zaterdag 29 juli. De entreebewijzen à € 17,50 zijn verkrijgbaar bij Schulten Lederwaren in Raalte