De ‘Koning van de Polonaise’ en de ‘King’ op één Stöppelhaeneavond

17 juli 2023

Nog nooit kreeg de organisatie van het Stöppelhaenefeest zoveel reacties op het muziekprogramma van de donderdag als dit jaar. Het merendeel was heel positief. Vooral over de variatie die zowel de oudere garde als de jongeren aanspreekt. Maar, de grote vraag die bij de feestvierders bleef hangen, was toch echt wel: ‘waar is Ronnie Ruysdael?’ Logisch, want de ‘Koning van de polonaise’ is een vaste naam op de donderdagavond.

Een groot gemis. Zo oordeelden de meesten nadat ze vernamen dat Ruysdael ontbrak op de donderdagavond. De programmaraad heeft daarom hemel en aarde bewogen om hem alsnog op het podium van Stöppelhaene 2023 te krijgen. “Het was niet eenvoudig, maar gelukkig dacht het management van deze rasartiest met ons mee. En hebben we hem na goed overleg kunnen boeken voor de vrijdagavond. Als kers op de taart komt er ook nog een surprise-act mee, dus, het wordt misschien wel de beste Ronnie Ruysdael-ervaring ooit in Raalte”, oordeelt Ronald Nijboer, voorzitter van het Stöppelveld, de locatie waar alle optredens plaatsvinden.

Met de komst van Ruysdael is het programma voor de vrijdagavond helemaal rond en gereed voor publicatie. Het zijn optredens om je vingers bij af te likken en dat begint al in de middag. Als de Bingo is afgelopen, blijft het ongetwijfeld op het feestterrein. Want, op de Grolsch Stage staat een trio artiesten die op elk Piratenfeest in de smaak valt: Henk Wijngaard, Sven Versteeg en Marco Schuitmaker.

‘Engelbewaarder’

Good old Henk Wijngaard (o.a. ‘Met de vlam in de pijp’, ‘Sneeuwwitte bruidsjurk’) is ondanks zijn lange artiestenleven misschien wel populairder dan ooit. Sven Versteeg zet elke zaal, feesttent en kroeg (wekelijks in café Bolle Jan in Amsterdam) op de kop met zijn aanstekelijke repertoire van meezingers. En wat te denken van Marco Schuitmaker, de man achter de megahit ‘Engelbewaarder’. “Tja”, lachen de vrijwilligers van de programmaraad. “We hebben door de jaren heen een neusje gekregen voor aanstormend talent.”

Daar is geen woord aan gelogen, want hetzelfde geldt voor Bouke en The Elvis Matters Band, de afsluiter van de vrijdagavond op het hoofdpodium. Wat heeft deze man in korte tijd de harten van muziekliefhebbers veroverd met zijn prachtige stem die akelig dicht in de buurt komt van Elvis Presley, de enige echte ‘King’. Zijn overwinning in ‘The Tribute: Battle of the Bands 2023’ is dan ook meer dan verdiend. Zijn snelle doorbraak is een zegen voor de vrijwilligers van de programmaraad die zijn band al in een vroeg stadium wist vast te leggen.

Het hoofdpodium is op vrijdag 25 augustus sowieso het domein van de tribute-bands. Ze brengen een ode aan enkele van ’s werelds meest beroemde bands. Elk in een ander genre, maar telkens met een grote schare fans. Ook in Salland! Naast de Elvis-act van Bouke staan deze avond namelijk Queen Must Go On (winnaar ‘The Tribute: Battle of the Bands 2022’) en The Chicago Funk (coverband Earth Wind & Fire en finalist ‘The Tribute: Battle of the Bands 2022’) op de bühne. Overigens staat in de Sallandse Herberg ook een coverband. The Green Monkeys richten zich niet op één artiest of band maar spelen de ene rockklassieker na de andere. Ben je toch meer van de feestmuziek, dan is de Feestfabriek jouw ‘place to be’. Met Ronnie Ruysdael én Buren van de Brandweer. Een waarschuwing is wel gepast: in een uur lang pompen ze een vuurzee van klappers door de mengtafel en zetten ze het jonge publiek in vuur en vlam. “De vrijdag is dus net als de donderdag echt een feest voor alle leeftijden. Zoals het hoort op Stöppelhaene.”