OOgstpodium

Waar & Wanneer?

donderdag 24 aug:14:30 - 16:00 uur
locatie: Domineeskamp
genre: Familie

Terwijl het Oogstcorso door de straten van het Raalter centrum trekt, start op de Domineeskamp een kort programma waarin de traditie van het oogstdankfeest Stöppelhaene centraal staat.

Met de bekende klanken van het Stöppelhaenelied, gezongen door John en André Booijink, start het programma. Als symbool van de graanoogst staat ‘de leste gast’ (laatste bossen rogge) op het plein. Rogge die met de zig (met de hand) is gemaaid tijdens de Roggemaaiersavond wordt met de dorsstok gedorst door ervaren dorsers en gebonden door bindsters in Joapikstuug.

Wat je zeker niet mag missen, is de traditie waarbij burgemeester Dadema, de pastoor en dominee van Raalte zelf dorsen. Deze traditie bestaat al vanaf de eerste Stöppelhaene. De sprekers Annelies Dokman en Frank Swartjes praten het programma aan elkaar, deels in onvervalst Sallands dialect en met een vleugje humor, maar voor iedereen goed te volgen.

Het programma is korter dan voorgaande jaren. Themawagens in het Oogstcorso brengen een deel van de oorsprong en traditie van Stöppelhaene onder de aandacht. Zo kunnen ook de toeschouwers langs de route hiermee kennis maken. Uiteraard rijdt ook ‘het leste voer’ (de laatste wagen met rogge) mee in het corso. Ook is de bekendmaking van de tussenstand van de oogstgave onderdeel van de optocht.

Vanaf 15.00 uur trekt het oogstcorso over het plein. Een fijne plek om de optocht te bekijken! Ouderen en anderen die niet zo lang kunnen staan, kunnen er lekker bij gaan zitten op de strobalen en stoelen. Ondertussen krijgen de toeschouwers interessante toelichting bij de praalwagens, kindergroepen en andere deelnemers.

De toegang is gratis. Je bent van harte welkom!