Oogstfeest

Waar & Wanneer?

donderdag 29 aug:13:30 - 15:30 uur
locatie: Domineeskamp
genre: Familie

Kom naar het oogstdankfeest op het plein (Domineeskamp) en geniet van een geweldige middag vol traditie, muziek en gezelligheid! Het programma begint om 13.30 uur. Je bent vanaf 13.15 uur welkom om alvast in de stemming te komen met sfeervolle muziek. Wat het dit jaar weer bijzonder maakt, is dat het oogstcorso een omgekeerde route volgt en vanaf circa 14.15 uur over het plein op de Domineeskamp trekt.

We trappen het oogstdankfeest om 13.30 uur af met het prachtige Stöppelhaenelied, vertolkt door John en André Booijink. Het programma neemt je mee terug naar de oorsprong van Stöppelhaene. Tijdens Roggemaaiersavond is de rogge met de hand gemaaid. Ervaren dorsers demonstreren hoe deze rogge met de dorsstok wordt gedorst en door bindsters in Joapikstuug wordt gebonden.

Een niet-te-missen traditie is de betrokkenheid van de burgemeester, de pastoor en de dominee bij het dorsen. Dit doen zij al sinds de allereerste Stöppelhaene.

Naast de Sallandse boer worden ook de Oogstkoningin en haar hofdames uitgebreid gepresenteerd op het plein. Als je ze woensdagavond nog niet hebt gezien, is dit je kans! Ze stappen vervolgens in de koets en rijden mee in de kleurrijke optocht van het oogstcorso.

Tussen de verschillende onderdelen van het programma kun je genieten van de vrolijke muziek en spetterende optredens. De presentatie van het programma wordt verzorgd door Annelies Dokman en Frank Swartjes, die je op humoristische wijze meenemen in het verhaal. Ze zullen deels in onvervalst Sallands dialect spreken, maar voor iedereen goed te volgen zijn.

Rond 14.15 uur is het hoogtepunt daar: 'het leste voer' - de laatste wagen met rogge - betreedt het plein en het oogstcorso trekt aan je voorbij. Als je op het plein staat, krijg je deskundige toelichting van de sprekers over de prachtige corsowagens, kindergroepen en andere deelnemers. Ben je wat ouder of heb je moeite met lang staan? Geen probleem! Neem plaats op de comfortabele strobalen en stoelen die voor jullie klaarstaan. Dit jaar hebben we bovendien gezorgd voor grote parasols, zodat je ook in de schaduw kunt genieten.

Gratis toegang!
Het mooiste is: de toegang is helemaal gratis! Kom samen met je familie, vrienden of buren genieten van de traditie, de muziek en de prachtige optocht van het oogstcorso. Tot dan!