Oogstcorso

Waar & Wanneer?

donderdag 29 aug:14:15 - 16:00 uur
locatie: Centrum
genre: Familie
Doe mee!

Een uitbundige optocht met nóg meer stralende deelnemers dan andere jaren? Daar wil je toch ook aan meedoen? Ga aan de slag met je buren, vrienden, familieleden.

Maak een kleine of een grote wagen, versier de fietsen of je kleding. Alles is mogelijk! Heb je mooie ideeën? Wij denken graag met je mee! Klik op "Doe mee" en geef je op vóór 1 augustus.

Over het oogstcorso

We kunnen Stöppelhaene met een gerust hart omschrijven als een feest waarin nostalgie en traditie hand in hand gaan met moderne muziek en vernieuwende activiteiten. We blijven de oorsprong koesteren en dat doen we onder andere door jaarlijks een oogstcorso te organiseren.

Terwijl de deelnemers zich vol spanning en ongeduld gereed maken om deel te nemen aan de optocht vindt op de Domineeskamp al vanaf 13.30 uur het oogstfeest plaats. Als er één plek is waar ruimte is voor traditie, dan is het hier wel. De burgemeester, de pastoor en de dominee worden geacht de handen uit de mouwen te steken en op de ouderwetse manier te dorsen. Ook is dit de plek waar het vertrouwde Stöppelhaenelied uit volle borst wordt meegezongen. Het is een prachtige manier om de herinnering aan oude oogstgebruiken levend te houden.

Het is de voorbode voor het oogstcorso dat door de straten van Raalte trekt. Individuen, vrienden, familie, buren en zelfs collega’s hebben zich maandenlang opgesloten in schuren en garages en vandaag is het de dag dat de creaties voor het eerst het daglicht gaan zien. Het geheel leidt tot een bonte stoet, maar het zijn allemaal wel strakke creaties opgebouwd uit voornamelijk zaden die met veel precisie bij elkaar worden geplakt. De deelnemers komen uit Raalte, de buurtdorpen en zelfs uit Drenthe.

De route

Net als vorig jaar start het oogstcorso op de domineeskamp, voor de Jumbo. Vanaf ongeveer 14.15u gaat hier de eerste wagen over het plein.Vanaf hier vervolgen we de route richting de Westdorplaan waarna we linksaf gaan naar de Bentinckstraat, de Spinhuisstraat, Klompstraat richting de Burg. Kerssemakersstraat. Vervolgens gaat de optocht door de Kerkstraat, Kruisstraat, Korenstraat, Brinkerstraat, Stationstraat, Nieuwstraat, Schapenstraat richting de Kuiperstraat. Via de Kortestraat gaan we naar de Brugstraat en daarna rechtdoor weer richting het domineeskamp waar de wagens de praalwagentent binnenrijden.

Het publiek krijgt vooraf een folder met de deelnemers. Naast dat de jury de winnaars selecteert, stemt het publiek via een QR-code voor de publieksfavoriet in de verschillende categorieën.

Na afloop van de optocht vindt de prijsuitreiking plaats.

De winnaars van vorig jaar!

Uitslag Oogstcorso Uitslag Kinderoptocht

 

 

Doe mee!

Aan de Stöppelhaene-oogstcorso kun je meedoen met een grote of kleine praalwagen of als loopgroep, individuele deelnemer of duo. Opgave kan tot 1 augustus 2024. 

Richtlijnen Voorwaarden & Prijzenregeling Tips

Wil je alvast wat informatie voordat je meedoet? Neem dan contact op met een van de onderstaande personen.

Meedoen Oogstcorso

Yes, ik ga meedoen aan de optocht met:
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.