RoggemaaiersDAG wordt RoggemaaiersAVOND op vrijdagavond 22 juli

1 mei 2022

Er zijn nog altijd van die Stöppelhaene-onderdelen die bol staan van de traditie. Gelukkig maar, want daaraan ontleent het Sallands Oogstfeest zijn bestaansrecht. Betekent dit dan automatisch dat je ieder jaar hetzelfde moet doen? Nee, zeker niet! Dat bewijst de organisatie van de Roggemaaiersdag. Dit jaar niet op een dag, maar op een avond. De aftrap van de 2022-editie wordt gehouden op 22 juli. Op vrijdagavond dus! 

“We wilden het graag eens over een andere boeg gooien”, is de even simpele als heldere verklaring van de organiserende werkgroep. Dat doen ze overigens niet alleen door de verandering van dag naar avond, maar ook door het zogenaamde Inspiratieplein toe te voegen. “Hier doe je inspiratie op om actief mee te doen aan Stöppelhaene. Want zeg nu zelf: meedoen met de optocht – dat kan al heel kleinschalig – of met straat- en gevelversiering, dat geeft toch het echte Stöppelhaenegevoel! Ook kun je je op het Inspiratieplein inschrijven voor de hoeveelheid rogge die je voor de versieringen wilt gebruiken en ontvang je tips en trucs voor jouw creatie.”

Zomeravond op het platteland
De eerste Roggemaaiersavond begint 22 juli om 18.30 uur. Geniet na een wandeling of fietstocht naar het terrein bij Landwinkel de Knapenvelder van een (hopelijk) mooie zomeravond op het platteland. Gezien het tijdstip is het een heel mooi uitje om met het hele gezin, samen met de buren en/of vrienden te ondernemen. “Het blijft altijd leuk om te zien hoe het traditionele maaien en binden in zijn werk gaat. De nostalgie druipt er van af als je de maaiers en bindsters aan het werk ziet. Natuurlijk zijn ze gestoken in passende kleding.”

Bekendmaking Sallandse Boer 2022
Maar er is meer te zien en te beleven! Er wordt namelijk ook met een graanmaaier met zelfbinder gemaaid en voor de kinderen staat een springkussen opgesteld. En natuurlijk is ook aan de inwendige mens (koffie en/of een lekker boerenijsje) gedacht en voor deze keer worden ouderwetse prijzen gehanteerd. Het hoogtepunt van de Roggemaaiersavond is de bekendmaking van de Sallandse Boer 2022. Deze vertegenwoordiger van de agrarische sector is ambassadeur van Stöppelhaene en zet zich vol in voor het Oogstgaveproject dat dit jaar voor de vluchtelingen in Nepal is bestemd.

Kijk voor meer informatie op Roggemaaiersavond